Invigning Raritetskabinettet ©Linda Jonas

Västerås stadsbibliotek bjöd på en historisk invigning

4 år sen.

Under en förlängd lunchrast förra onsdagen bjöd Västerås stadsbibliotek in till en invigning av deras nya permanenta utställning Raritetskabinettet. Det blev en stor uppslutning av deltagare som var nyfikna vad som gömde sig bakom sidenbandet.

Idén om en utställning växte fram ur en önskan att allmänheten borde få tillgång till den stora skatt av nästan okända, litterära rariteter som Stiftsbiblioteket innehar. Resultatet blev Raritetskabinettet som nu finns beläget i Fackbibliotekets övre plan.

Invigningen leddes av konferencier Anders Lerner, direktör för Kultur-, idrott- och friluftsförvaltningen. Kulturnämndens ordförande Marita Öberg Molin välkomnade deltagarna till invigningen.

För att öka spänningen för vad som finns bakom sidenbandet introducerade Pia Letalick, stiftsbibliotikare, historierna bakom verken och bjöd på en kort litteraturhistorieresa från första till sista verket.

Därefter förstärktes stämningen när Västerås domkyrkas motettkör framförde mässatser ur Graduale Arosiensis, ett notverk skrivet av Dominikanermunkarna i Västerås kloster under medeltiden.

Till sist kom invigningen fram till sin slutskede, som alla väntat spänt på — klippning av sidenbandet. Denna uppgift stod kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck för, efter ett upplyftande invigningstal riktat till alla Västeråsare – gamla som unga.

Stiftsbiblioteket har sina rötter i medeltidens domkyrkobibliotek och firar i år dessutom 700 år. Idag finns Stiftsbiblioteket på Västerås stadsbibliotek och dess samling består av 45 000 böcker, 70 hyllmeter handskrifter, 30 000 småtryck och 11 000 porträtt. I Raritetskabinettet återfinns Den Heliga Birgittas Uppenbarelser, tryckt 1492, och en handskrift från 800-talet, vilket bara det är värt ett besök!