Västerås Cityfestival

Västerås Cityfestival 25 år – stadsfesten fortsätter

5 år sen.

Tre dagar av artister, knallar, människor och musik… så startar sommaren i Västerås. Sedan 1992 lockar Västerås Cityfestival en bred publik och pågår enligt traditionen veckan efter midsommar, i år den 29 juni-1 juli.

Västerås Cityfestival får sitt namn 2009 när Västerås Marknad & Näringsliv AB gör om den festival som funnits i Västerås i juni sedan 1990-talets början. Det blir en annan typ av stadsfest med mer kultur och större fokus på mångfald.

”Sedan starten har vi arbetat med mjuka mål”, säger Alf Westerdahl, marknadschef för Västerås Marknad & Näringsliv AB. ”Det här är en stadsfest för alla, en attraktiv och bred festival som är en del av stadens attraktionskraft.”

Sommaren 2016 har Västerås Cityfestival 162 000 besök, varav 80 000 unika. Under festivaldagarna lägger den genomsnittliga medborgaren 297 kronor på sitt besök. På området finns cirka 100 stycken knallar och en rad lokala krögare.

För handeln i city är festivaldagarna i klass med julveckan vad gäller shopping.

Under åren har arrangörerna lärt sig att stora artister lockar en stor publik. Med tiden har det blivit enklare att få stora namn till scenerna på Stora Torget och Fiskartorget; artisterna gillar atmosfären och kommer gärna tillbaka.

Besöksmässigt slår Västerås Cityfestival rekord 2013 med Magnus Uggla och Loreen på Fiskartorget – en storpublik på 35 000 betalande. Uggla drar en storpublik, och Loreen – som ju kommer från Västerås – har precis vunnit Eurovisionfinalen med sin låt Euphoria.

Redan i januari bokas artisterna för årets festival. Alf Westerdahl vill vara lyhörd för nya akter, vad som kan komma att bli stort och vad som fungerar på scenen. Några av årets artister är Miriam Bryant, Anton Hagman, Peg Parnevik och Kapten Röd.

Planeringsarbetet som inleds under vintern accelererar under våren och försommaren. På söndagen efter varje Cityfestival genomför arrangörerna sitt uppföljningsmöte. Med atmosfär och stämning i färskt minne är det dags att utvärdera vad som kan förändras inför kommande år.

”Vi ser ju utvecklingen inom mat, exempelvis food trucks. Dessutom ställer folk högre krav för varje år, det går inte att bara erbjuda öl i plastmugg längre”, säger Alf Westerdahl.

Under det stora jubileumsåret 2017 är Västerås Cityfestival i gott sällskap: tillsammans med övriga jubilarer firar vi med ett stort tårtkalas lördagen den 30 juni. Hjärtligt välkomna alla västeråsare och besökare!

Läs mer om Västerås Cityfestival här!