Elite Stadshotellet Västerås

Stadshotellet 110 år: möten, människor och minnen

5 år sen.

Vid invigningen 1907 liknar missnöjda röster kritik mot byggnadens utseende, ”som ett slangtorn på en brandstation” säger de. Inte nog med det: byggnaden anses vara för stor, för klumpig och dyr.

Den praktfulla jugendjätten vid Stora torget i Västerås är i dag ett byggnadsminne och lika full av liv, möten och människor i dag som för 110 år sedan.

I trapphuset till festvåningen står tiden stilla. Mycket är intakt, exempelvis garderoberna som kan berätta om tusentals kvällar med kappor, pälsar och rockar som tagits av och på i över ett århundrade.

Huskroppen vilar vid Stora torget; ena änden på Västra Kyrkogatan, den andra mot Östra Kyrkogatan. Under planeringen av bygget – som inleds redan 1898 – höjs röster om hur lämpligt det egentligen är att ett ”spritpalats” ligger så nära domkyrkan. Och ett palats med torn, så nära kyrkspiran till råga på allt.

På den här tiden säger man ”stadshus” och menar stadshotell; en modern mötesplats i Västerås med restaurang, frisersalong, spritbolag, festvåning och punschbränneri på baksidan.

Oscar Fredrik Wijkman, ”Gud Fader” är en av Västerås ledande politiker och den person som tar ASEA till stan och senare startar Nordiska Metall AB. Wijkman är van att få som han vill; självfallet ska Västerås ha ett stadshus. Då blir det så.

Erik Hahr ritar byggnaden 1902-1903 och när Västerås nya stadshus invigs är det först i Västerås med en för tiden nästan ofattbar lyx: vattenklosett. I övrigt är byggnaden stor, rymlig och vacker med sina väggpaneler och vitputsade pilastrar i stora festsalen. Nivån på toaletterna ska hålla samma klass.

Det nya landmärkets kritiker tystnar fort. En växande industristad och en maktfaktor inom elektrifieringen av Sverige behöver en medelpunkt att träffas, trivas och odla kontakter.

Det numera fyrstjärniga Elite Stadshotellet Västerås vilar ännu under sitt stora valmade tak. Den stora festsalen har under 100 år varit en mötesplats som skapat minnen för generationer av västeråsare och besökare: studentbaler, bröllop, bolagsstämmor och banketter. Minnen härifrån är ljusa, en skir slöja av nostalgi, glädje och juninätter prickiga av vita studentmössor.

Även om stallet och punschbränneriet på bakgården sedan länge är borta, finns en atmosfär av 1907 för evigt kvar i väggarna… i det knarrande träet i trappan… i de tjocka mattorna.

Stadshotellet i Västerås är en bro mellan vårt förflutna och vad som väntar; ett mötespalats för högtider i livet, konferenser och kick-offer för kommande sekler.