Pizzans dag ©Mats Adolfsson VLT

Pizzans dag för Västerås kommunala skolelever

4 år sen.

VLT, 2017-10-27

”Pizza! Gott! Jag får aldrig pizza hemma!” sa en av sexåringarna på Rönnby när de kom till Rönnbyskolans skolkök. Han lät lycklig, men hade inte behövt bli överraskad. Fredag den 27 oktober var Pizzans dag på alla Västerås kommunala förskolor och skolor. Orsak: Pizzan fyller 70 i Västerås. 

Just i Rönnbyskolans matsal kombinerades Pizzans dag med Halloween, vilket betydde att både barn och kökspersonal var utklädda till olika mytologiska skräckfigurer, men ingen var rädd att hugga in på pizzabitarna, trots att kocken Lone Skans hade klätt ut sig till häxa med lång näsa och rufsigt hår. Även övrig kökspersonal var sig inte riktigt lika denna dag.

– Här på Rönnbyskolan går vi bananas när det gäller alla typer av specialdagar, berättade Lone Skans.

En av de första att få italiensk ostsoppa och pizzaslice var sexårige Léon Eklund. Han var ordentligt sminkad med svärta kring ögonen och berättade glatt att han var utklädd till ”Liemannen, han som kommer med döden”, men nu var han mest intresserad av att äta livgivande och näringsrik pizza.

– Jag tycker bäst om den här typen av pizza, med mycket ost!

Bordsgrannen, jämngamla Klara Nissfolk, hade röda horn på huvudet och skulle just också börja äta sin pizzabit.

– Jag tycker mycket om den här pizzan, men min favorit är hawaiipizza, sa hon.

Att Västeråsskolorna hade Pizzans dag var ingen slump. Här ska den första restaurangpizzan i svensk historia serverats. Det var 1947 på Restaurang Sjöhagen. Pizzan i Västerås ska därmed fira 70-årsjubileum i år. Några av de gladaste vid premiären var säkert alla italienska emigranter, som då ofta jobbade på ASEA, men pizzaätandet spred sig med tiden ut till alla invånare i Västerås och hela Sverige. Pizzan blev dessutom snabbt en barnfavorit.

Den traditionella pizzadagen för vuxna brukar annars infalla den 1 januari, när alla är trötta efter nyårsfirandet. Veganpizzans dag firas den 29 januari. 2016 motionerade en politiker att Sverige dessutom skulle införa en helt officiell Kebabpizzans dag, men den idén avslogs i riksdagen. Det återstår att se om 27 oktober blir Skolpizzans dag i Västerås även i framtiden.

Gå till VLT:s artikel här >>

Foto och artikel: Mats Adolfsson, VLT