Pizzan i Sverige 70 år

Italienarna och första pizzan i Sverige 70 år

4 år sen.

I dag finns närmare 4 000 pizzerior i Sverige, varav 140 i Västmanland. Med arbetskraftsinvandringen till Asea och Metallverken kommer nya influenser inom mat och kultur. År 1947 serveras Sveriges första pizza på Restaurang Sjöhagen i Västerås.

I slutet av 1940-talet växer Västerås. Men än så länge markerar Förstadsvägen på Hammarby den yttersta gränsen. Här ute, på de öppna fälten, skapas snart nya stadsdelar som än så länge är namnet på granngårdar, Bäckby och Skälby. De som ska flytta in i barackerna på Hammarby och Sjöhagen kommer huvudsakligen från länderna kring Medelhavet. Med dessa människor kommer nya maträtter och smaker.

Åren 1947-1949 kommer runt 600 italienare till Västerås, men även människor från andra europeiska länder kring Medelhavet. Italien är sönderbombat efter andra världskriget, arbetslösheten är hög. Men i Västerås finns jobb, på Asea eller på Metallverken.

Helgen den 13-14 september 1947 kommer de första italienarna, 26 stycken. Redan på måndagen den 15 september ska de börja jobba på Asea. De blivande Aseaterna anländer med kontrakt i handen och en katolsk präst i sällskap.

På tåg genom Europa, från Italien till Sverige och Västerås på 78 timmar med ett kontrakt från Asea i handen. I Skåne har resenärerna fått vinterkläder, sina egna har de fått slänga. Här får varje person 20 kronor, det räcker till en kostym, en ytterrock och ett paket cigaretter av märket Boy.

Arbetskraftsinvandringen till Sverige under 1940-talet och fram till slutet av 1960-talet kallas ”den glömda invandringen.” Resenärerna kliver av tåget och direkt in i fabriken, till bilindustrin, den tunga industrin och textilindustrin.

I Västerås finns den italienska kolonin i trakterna kring Sjöhagen. För många blir hösten 1947 en tid av överraskningar: ingen pasta och vin till jul, utan lutfisk och bruna bönor. När vintern slängt undan rocken och våren kommer med sina ljusa kvällar, blir dygnet plötsligt lite längre. Hem från jobbet klockan 17, och ändå ha fem timmars fritid tills solen går ner.

Integrationen är blixtsnabb, ankomsten till Västerås är en triumf med människor på perrongen som hälsar resenärerna välkomna. Nya vanor och traditioner… men också traditioner hemifrån.

De italienska arbetarna tar med sig nya smaker och maträtter. På Restaurang Sjöhagen serveras den första pizzan redan hösten 1947. Under 50-talet lanseras pizzan i Stockholm, hos restaurangen Fratis Tre Remmare på Regeringsgatan. Men stockholmarna förstår inte den nya maträtten, succén uteblir och pizzan försvinner från menyn.

Riktigt etablerad blir inte pizzan förrän 1968; först av krögaren Bengt Wedholm som inför en särskild pizza-del på Östermalmsrestaurangen Östergök.

Influenser från en tid länkas till nutiden: vem vet vilka somaliska maträtter vi upplever som typiska eller som kulinarisk tradition om 70 år? Mat från Mellanöstern och Asien har smält samman med den svenska mattraditionen sedan länge.

För 70 år sedan var pizzan en modernitet, i dag kallas nyårsdagen inofficiellt för ”pizzans dag.” Men frågar du efter en ”bussola” i Italien 2017 får du en kompass och ingen maträtt, för det är vad pizzans namn betyder.