IrstaBlixten

IrstaBlixten 50 år: sporten som flyttat in

5 år sen.

I år spelas den 50:e upplagan av IrstaBlixten – Sveriges näst största handbollsturnering med 477 lag, ett rekord i turneringens historia. Västerås kryllar av handbollsspelare, i skolor och gymnastiksalar. Men egentligen hade de kunnat spela under bar himmel…

Helgen den 7-9 april är den stora handbollshelgen. Klubben VästeråsIrsta håller i en stor logistisk apparat med spel, mat och logi för spelare och funktionärer, omkring 6 500 personer.

Handboll är ursprungligen en utomhussport, grundad på Ordrups gymnasium i Danmark i slutet av 1890-talet. Vissa källor säger 1897, vilket innebär att sporten firar 120-årsjubileum.

Egentligen bör vi lägga till några hundra år till jubileet; tidiga varianter av handboll spelas i Europa, Nordafrika och på Grönland redan under medeltiden. Sporten kommer till Sverige under 1910-talet och 1930 bildas Svenska Handbollsförbundet.

Att handbollen spelas utomhus under sina första 60 år har praktiska orsaker. I Sverige råder nämligen brist på idrottshallar under 1900-talet första hälft. År 1932 kommer handbollen till Västerås, tack vare två idrottsentusiaster som dessutom har samma förnamn: Folke Johansson och Folke Jansson.

I april 1934 spelas de två första handbollsserierna där Västerås Idrottsklubb (VIK) möter Flygets IF. VIK vinner båda serierna med 14-9, respektive 18-17. Inom VIK spelas många sporter – handboll är en av dem – även om klubben i dag är mest känd för ishockey och fotboll.

Några år senare sätter beredskapsåren tillfälligt stopp för handbollens utbredning i Sverige; spelarna ligger i beredskap långt från sina hemorter och kan inte komma till träning eller match.

I Västerås finns en idrottshall. Den ligger på F1 men av försvarstekniska skäl får handbollslagen spela utan publik. Flygstaben tillåter inte att civilpersoner vistas bakom grindarna.

Sporten får en bra start under 1940-talets första år. Den nya idrottshallen på Timmermansgatan i Västerås rymmer många människor och varje stormatch har höga publiksiffror. Vid VIKs inträde i allsvenskan året 1941-42 ökar både intresset och publiksiffrorna. Under 1950- och 1960-talen byggs fler idrottshallar i Sverige och handbollen flyttar inomhus.

Även i Irsta utanför Västerås byggs en idrottshall i 1960-talets slut. Här har Irsta Handbollsförening startat 1965 på initiativ av Anders Göstasson. Göstasson är slöjdlärare på Irstaskolan och låter eleverna spela handboll under lektionerna. Irsta blir snart fäste för handbollen och Irsta HF drar igång en så kallad blixtturnering: under en helg spelas många matcher med kortare speltid. Så föds IrstaBlixten.

Före 2011 fanns två stora handbollsklubbar i Västerås, Irsta HF och Västerås HF som år 2006 byter namn till IVH. År 2011 går klubbarna samman och bildar VästeråsIrsta HF.

IrstaBlixten har vuxit snabbt under sina 50 år; handbollen var populär under 70-talet – redan då kommer 5 000 spelare till Västerås. Årets turnering är en stor händelse, inte bara för idrotten i länet: lektionssalar och gymnastiksalar fylls av sovsäckar, träningskläder och kuddar. Under helgen serveras cirka 16 000 matportioner.

Handbollen är inte bara en populär sport att uppleva på plats i Västerås: under handbolls-EM i december 2016 följdes turneringen av rekordsiffran 643 miljoner tittare i 135 länder. På Europeiska Handbollsförbundets hemsida sågs en miljon matcher, en fördubbling från tidigare år.