ICA firade 100-årsdagen i Västerås! Se invigningen här!

4 år sen.

​Den 22 november för 100 år sedan ICA föddes i Västerås. Idag firades hundraårsjubiléet på Fiskartorget i Västerås med över tusen ICA-handlare från hela landet på plats och massa glada besökare. Dessutom invigdes en ny allé till minne av grundaren Hakon Swenson, den del av Hamngatan som går längs med Svartån och Vasaparken.

Idag den 22 november är det själva årsdagen då Hakon Swensons ”omöjliga idé” föddes i Västerås 1917 – idén om enskilda handlare som går samman i inköpscentraler för gemensamma inköp och stordriftsfördelar. Här i Västerås lades alltså grunden för dagens folkkära ICA med 1 300 butiker i 285 av 290 kommuner och 50 000 medarbetare!

– Vi är väldigt glada att Västerås stad tillägnat vår grundare Hakon Swenson en egen plats i Västerås. Vi har en fantastisk 100-årsdag med över 1 000 ICA-handlare på plats. Det som startade här 1917 är idag en del av hela Sverige. Vår grundidé bygger på lokalt entreprenörskap med tillgång till stordriftsfördelar och ett starkt varumärke, säger Fredrik Hägglund, vd ICA-handlarnas Förbund.

På plats för hundraårsfirandet fanns bland annat Kristofer Swenson, grundaren Hakon Swensons barnbarnsbarn, Fredrik Hägglund, vd, ICA-handlarnas Förbund, Per Strömberg, vd och koncernchef ICA Gruppen, Anders Svensson, vd på ICA Sverige. Dessutom fanns Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås och landshövding Minoo Akhtarzand.

– Vi är väldigt stolta över att det var här ICA startade, och vill med allén hylla och hedra entreprenören Hakon Swenson. Arvet efter Hakons idé. Hakon Swensons allé symboliserar vägen som ledde fram till dagens folkkära ICA men även Västerås som en plats för idéer, handel, samverkan och entreprenörskap som når utanför stadsgränserna, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

Invigningen avslutar Västerås Jubileumsår 2017 och är också kulmen för ICA:s 100-årsjubileum.

Missade du invigningen av Hakon Swensons allé? Se bilder och TV021 reportage nedan!
Bilder av Avig Kazanjian