ICA 100 år Foto: Ernst Blom, Västmanlands läns museum

ICA 100 år: Hakon Swenson och ”den omöjliga idén”

4 år sen.

På fler än 1 200 platser i Sverige lyser röda ICA-skyltar dag som natt. ICA, inte SICA som det var tänkt från början. Under 2017 firar ”den omöjliga idén” 100 år.

Europa, 1917. Första världskriget ska rasa i ett år till. Sverige slipper de kväljande rökmolnen, dånet från kanonerna och de miljoner kängorna på marsch. Kriget är ändå ständigt närvarande med nödår sedan Europas handel fastnat i taggtråden. Priserna skjuter i höjden: 30 kronor kilot för linolja, 850 kronor i dagens värde.

”MERA MAT, MERA BRÖD!” dundrar hungerdemonstranterna på Fiskartorget i Västerås. Här arbetar 22-årige entreprenören Hakon Swenson från Irsta. Swenson driver handelsbolag med cigarrtillverkning. Han ser hur kooperationens stordrift gör tillvaron hård och framtiden osäker för landets tusentals små handlare. ”Det borde finnas ett effektivt alternativ till dyr stordrift”, tänker han.

Swenson samlar sina branschkollegor hemma hos sig och diskuterar saken. Planen är att skapa ett förbund av fria handlare som gemensamt utnyttjar stordriftens fördelar via ett bolag. Runtomkring Swenson och hans kollegor gror tvivlet, att samla de fria handlarna anses vara ”den omöjliga idén.”

Hösten 1917 bildar Swenson och kollegorna Hakonbolaget. Den sista september öppnar första kontoret i Gävle. Här har Swenson köpt en gammal grosshandlarfirma med de licenser som krävs för en ”nominerad försäljare” av handel med bland annat kaffe och socker.

I Västerås saknar Hakonbolaget ett kontor, sovrummet på övervåningen hemma i Swensons villa får duga. Fröken Kajsa Andal blir bolagets första anställda. Eftersom villan bara har en telefon, får var och en gå hem och ringa sina affärssamtal.

En oktobermorgon 1917 går Swenson till järnvägstationen i Västerås för att möta godståget som kommer lastat med ”en vagn blekingesill” enligt anteckningar. Det är Hakonbolagets första order. Och handlaren Emil Eriksson i Dingtuna får bolagets första faktura.

Följande höst sitter Swenson med partners på restaurang Klippan och har samlat in 1,2 miljoner kronor från 250 detaljhandlare i Mälardalen, den nya inköpscentralens delägare.

Under 1918 etablerar sig Hakonbolaget i ett trångt kontor med lågt i tak på Slottsgatan 14 i Västerås, tidigare Sundins snusfabrik. Här finns stallplats för två svarta hästar med vagn och garage för den öppna firmabilen av märket Master. Nere i hamnen har bolaget sitt varulager, en trälada i tre våningar som saknar elektriskt ljus. År 1923 flyttar företaget in på Hamngatan 16, där grosshandlarfirman Manne Tössbergs Eftr tidigare legat.

Hakonbolaget blir Svenska Inköpscentralernas Aktiebolag, SICA, under köpmanstämman på Stadshotellet i Västerås en regnig aprilfredag 1938. Men namnet är upptaget. S:et försvinner, kvar blir ICA.

På 40-årsjubileet tisdagen den 21 maj 1957 har ICA bytt utsikten över Svartån till Mälarens vatten i det nybyggda Hakonshus på Lögarängen. Nya Hakonshus har förutom kontor även lager, kafferosteri med Luxusskylten (som ännu sitter kvar) och eget järnvägsspår. I Hakonshus har MälarEnergi i dag sitt huvudkontor och det gamla rosteriet har förvandlats till sportarenan Klövernhallen.

Idag är ICAs röda bokstäver i jätteformat är en imponerande syn för den som kommer med bil eller tåg från de västra delarna i Västerås vid Hacksta. Här ligger ICAs centrallager, en högrest koloss på 105 000 kvadratmeter. Ytan som motsvarar 23 fotbollsplaner!

I centrallagret pågår ICAs verksamhet dag som natt, ett levande exempel för framtiden om den livskraft som innovatören Hakon Swensons ”omöjliga idé” har efter 100 år.

”Man ska alltid sätta sitt mål mycket högt, ja, helst så högt att man inte hinner nå det, får då har man ständigt nya uppgifter som tarvar sin lösning och kräver initiativ, omtanke och skaparkraft.”  – Hakon Swenson, 1941.

Det var här framtiden startade.