H&M ©Avig

H&M 70 år

4 år sen.

VLT, måndagen den 15 september 1947: ”Läcker liten Västeråsbutik” lyder rubriken på den 20 rader långa notisen om lördagens invigning på Stora Gatan. Den lilla Västeråsbutiken är snart inte så liten längre; den första av 4 000 i världens största butikskedja för kläder…

Ett följsamt, välsittande imperium av mode och textilier, skapat av Erling Persson från Västerås. Den unge entreprenören börjar som springpojke i pappans köttaffär på Skultunavägen 8. Affärsläget lämnar en del att önska: närmaste tomt är ett potatisland. På vägen till köttaffären måste kunderna passera två kyrkogårdar.

Erling blir tidigt affärsman, länge känd för att ha introducerat julstjärnan på den svenska marknaden. Efter resor till USA får han 1947 vid 30 års ålder en ny affärsidé: ”mode och kvalitet till bästa pris.”

Lördagen den 13 september 1947 invigs Hennes på Stora Gatan. Inför öppningen har Persson satsat hårt på att genom annonsering i VLT där han lovar ”förstklassiga förbindelser med svenska och utländska modehus.” Som det inte räcker erbjuds de kvinnliga kunderna ”daggfriska rosor” när de kommer.

Namnet Hennes är Perssons andrahandsval. Han har först tänkt sig Perssons mode efter dåtidens trend att grundarens namn eller åtminstone initialer ska finnas med i firmanamnet, som Per-Olov Ahl och KappAhl eller Ingvar Kamprad med IKEA.

Här, någonstans bland 250 kvadratmeter butiksyta i tre etager, går VLTs utsände och låter sig imponerad av den ”eleganta inredningen, efter amerikanskt mönster.”  Hennes är i högsta grad modern, den spirande världsoptimismen efter andra världskriget gör att världen blickar åt väst. Det är härifrån som modet kommer, även maten, musiken och bilarna efter amerikanska ideal.

Under 1950-talet växer både världen och Västerås ur kostymen. Svensk industri och handel går på högvarv. Persson expanderar, Hennes-butiken på Stora Gatan blir snart fler, inte bara i Sverige utan även i Norge som öppnar första butiken 1964. Tre år senare kommer Hennes till Danmark.

Sitt nuvarande namn med initialerna H och M får butikskedjan 1968. Erling Persson ser möjligheterna att kunna expandera utbudet. Att erbjuda herr- och barnkläder är ett smart drag och Persson köper jaktbutiken Mauritz Widforss. Nu kan Sveriges kärnfamiljer köpa kläder under ett och samma tak.

H&M öppnar sin första butik i London 1976. I framtiden ska de brittiska öarna passera Sverige och bli H&Ms näst största marknad. Under de kommande 30 åren är expansionen stor; den 1000:e butiken öppnas 2004 i Boulougne-Sur-Mer utanför franska Lille.

Butikskedjan växer även i Sverige. Under åren 1988-2000 driver H&M även egna lågpriskedjan Galne Gunnar.

År 2004 inleder H&M ett samarbete med stjärndesignern Karl Lagerfeld – exklusivitet alla kan ha råd med. Sedan dess duggar designkollektionerna tätt, signerade bland andra Stella McCartney och Alexander Wang.

Under de 70 år som gått har H&M verkligen gjort skäl för sitt ursprungliga namn Perssons mode: Erling Persson lämnar över till sonen Stefan 1982, som i sin tur lämnar över till Erlings sonson Karl-Johan Persson år 2009.

Allt börjar med en butik på Stora gatan i Västerås, i en lokal som tidigare inrymt Walldéns fiskaffär. Från en butik till flera, till ett sammanknutet nätverk av 4 000 butiker i 62 länder och 148 000 anställda. Störst i världen före kedjor som amerikanska GAP och spanska Zara.

H&Ms röda skyltar lyser ännu i samma kvarter som den första Hennes-butiken 1947. Den nuvarande adressen längs Vasagatan har utsikt över platsen där Erling Persson stod och väntade på de första kunderna med rosor.

För 70 år sedan ansågs 250 kvadratmeter butik i tre etager vara lyxigt på gränsen till överdåd. 250 kvadratmeter är i dag en tiondel av en normal H&M-butik – var i världen vi än vänder oss.

”Går det åt helvete är det ingen som märker det, går det bra öppnar vi en butik till!”Grundaren Erling Persson inför öppningen av Hennes, Västerås 1947.

Det var här framtiden startade.