En vandring i arbetarnas fotsteg

4 år sen.

Det har hänt mycket nytt i det 100 år gamla, 18 våningar höga ångkraftverket de senaste åren, men det finns fortfarande stora orörda utrymmen i den enorma byggnaden. Den 9 juni i år hölls den första Öppna visningen av ångkraftverkets bevarade lokaler och många besökare väntade spänt på att få följa med på en tidsresa i arbetarnas fotsteg. 

De öppna guidade visningarna av ångkraftverket leds av föreningen Ångkraftverkets vänner. Turen inleds med ett besök till utställningslokalen. Gammalt arkivmaterial och ritningar varvas med ny grafik över energiförbrukning i Sverige och en modell av ångkraftverket. Här har även glödlampans historia en plats.

Vandringen ringlar vidare in till ett av kontrollrummen, som är originalmöblerad från 1951, och den stora turbinhallen som fortfarande finns bevarad. I bildgalleriet längre ner kan du få en förhandstitt av vad som gömmer sig bakom ångkraftverkets väggar.

Förutom en spännande tidsresa får besökaren en inblick i den viktiga roll Västerås ångkraftverk hade i svensk energihistoria under 1900-talet. 1979 var glansdagarna över och ångkraftverket stängdes för produktion men förblev ett reservkraftverk till den slutliga nedstängingen 1992.

Länge undrade många vad som ska bli av den enorma byggnaden vid Mälarens kant. Detta fram till Västerås ångkraftverk övertogs av PEAB 2005 och en ny framtid planerades. Nu inhyser byggnaden både det nyöppnade upplevelsehotellet The Steam Hotel och Sveriges första actionbad, Kokpunkten.

Men trots de fantastiska verksamheterna som är en del av byggnadens framtid är det minst lika fantastiskt att få ta del av den rika historia som ångkraftverket har — både för Västerås och Sverige!

Missa inte jubileumsårets sista Öppna visningar den 11 – 12 november. Turerna avgår 10,11, 13, 14. Boka din plats här!