Från utbildning till jobb
För några har första terminen snart passerat och den stora tentaperioden över jullovet har börjat, för andra har de precis fått veta att de kommit ...
Med en toppfart på 9 knop har hon gått över Mälarfjärden i 100 år, den 120-åriga M/F Elba, eller Elbafärjan. Namnet får hon i Västerås, där hon har ett århundrade av trafik framför sig…
Välj ett foto av Elbafärjan ensam ute på vattnet och det är omöjligt att placera bilden i tiden. Det kan vara taget sommaren 1967 eller förra året. Inga ledtrådar i stil eller mode bland resenärerna. Inget brunt eller gult från 1970-talet, chockrosa från 80-talet, prickigt från 90-talet eller vitt och fräscht från 2000-talet.
Elbafärjan är tidlös. En båt, vatten och blå himmel och omöjlig att placera rätt i tiden. Men intrycken är lätta att framkalla: sommar, ledighet, avkoppling. Så ser en semester ut i Västerås. Öarna ligger kvar och Elba går som hon alltid gjort, 25,44 meter lång och 5,68 meter som bredast.
M/F Stadsgården heter båten från början och det var meningen att hon skulle ha stannat i Stockholms skärgård. Byggd på O A Brodins varv i Gävle 1897 inför Stockholmsutställningen samma år. Gott om svepande långkjolar, kritvita parasoll och halmhattar där ute i brisen på däck på väg mot Stadsgården eller Alkärret på Djurgården.
Under åren 1900-1917 går hon i Gävle under namnet Bomhus, såld till Ångbåts AB Bomhus och får namnet Elba när hon kommer till Västerås i maj 1917. Det blir den första säsongen av 100. Barn, familjer, män och kvinnor i Västerås; här har de stått och sett motorerna riva upp vitt skum i buteljgrönt vatten. Så har det sett ut under 100 säsonger med 500 turer per säsong, totalt 500 000 kryssningar.
Efter nio år i Västerås blir hon fem meter längre; arbetarna vid Ekensbergs varv i Stockholm kapar Elba på mitten, förlänger och bultar ihop henne igen.
Annars är vyn av båten på vattnet densamma sommaren 2017 som 1931 eller 1974. En bevarad skönhet inredd i mörkt trä och två styrhyttar – vad är egentligen akter och för? Bänkarna ombord har sett bakar på badbyxor och bröllopsgäster sedan 1900-talet fortfarande var i tonåren.
Under 20 år, 1930-tal till 1950-tal hade hon en syster. Två båtar, Elba 1 och Elba 2, som fraktar över 200 passagerare åtta gånger om dagen under högsäsong. De ligger intill varandra vid kajen, tills en av dem säljs. Elba 1 moderniseras 1952 med dieseldrift och slipper stånka fram på ångkraft.
Elba har i generationer skapat sommarminnen för livet: färden över fjärden på väg till kollo eller för att bada på Östra holmen med solbrännan som sticker i nacken. Från 1970 försvinner turen till Västra holmen men ersätts 2006 av två andra bryggor.
Elba är byggd i slutet av 1800-talet med en tubkikare rakt in i framtiden – båten saknar trösklar, 100 år före alla tillgänglighetskrav.
Doften av solens strålar på det oljade däcket är oförändrad sedan 100 år. Och fortfarande skriker ångvisslan över vattnet och balkongerna i husen längs kajen exakt klockan 10.15 för dagens första tur – sommaren 2017 och förhoppningsvis alla somrar som kommer.
”Ser man på Elbas historia är det ovanligt att en båt går på exakt samma rutt i 100 år. Det är en stabil båt och välbevarad. Arbetsmiljön ombord kan vara tung: jag använder min egen ’muskelservo’ eftersom en kätting går ner från rodret till axeln i maskinrummet. Elba är verkligen något som alla västeråsare hört talas om och åkt med. Liksom att alla vet var Elbakajen ligger, ett landmärke i stan.” – Niclas Eriksson, vd Rederi Mälarstaden. Kör Elbafärjan sedan 2007.